Hibaelhárítás


Néha előfordulhat, hogy a nem rég vásárolt programozó nem a megszokott módon kezd viselkedni, úgy tűnik meghibásodott. A legtöbb esetben szerencsére nem az eszköz hibásodik meg, így a lent felsorolt egyszerű megoldások is segíthetnek azt újra működésre bírni, ezért kérjük meghibásodás esetén mindenképp olvassa át ezt a hibaelhárítási útmutatót.
A hibajelenség után minden esetben zárójelben megtalálható, hogy jellemzően melyik programozó esetében fordulhat az elő.

1. A programozó eddig jól működött, de egy szoftver frissítés (vagy a szoftver eltávolítása és ismételt telepítése) után percekig tart és nem stabil a programozás. (GQ-4x)

Csatlakoztasd a PC-hez a programozót. Uninstalláld a programot, ill a Startmenü->vezérlőpult-> Eszközkezelő menüpont alatt pedig távolítsd el a GQ drivert is. Csatlakoztasd le a programozót. és telepítsd fel újra a programot. A program feltelepítése után csatlakoztasd ismét a számítógéphez a programozót és engedd meg a szoftvernek, hogy automatikusan feltelepítse a megfelelő drivert. Windows Vista és Windows 7 esetén a drivert manuálisan kell kitallózni és feltelepíteni.

2. A programozó látszólag tökéletesen működik, de bizonyos eszközök programozása esetén hibázik a programozó. (Wellon)

Általában Windows 7 esetén fordul elő ilyen hiba, valószínűleg driver telepítési vagy összeférhetetlenségi probléma miatt. Ilyenkor érdemes kipróbálni a programozót egy Windows XP-s rendszeren. Telepítsd fel a legújabb szoftvert és frissítsd a firmware-t. Lásd 3. pont Wellon firmware frissítés


3. A legújabb Wellon szoftver telepítése után előfordulhat, hogy bizonyos programozandó eszközök esetén egy művelet, (pl olvasás) megindításakor a szoftver egy üzenetben kiírja, hogy a szoftver túl régi, frissíteni szükséges és nem lehet vele elvégezni az adott programozási feladatot. (Wellon)

Ebben az esetben frissíteni kell a programozó firmware-t. 1. Csatlakoztasd a programozót. Ha a szoftver rendben elindította a programozót, menj a Súgó -> Rendszer frissítés menüpontra. 2. A programozó kérni fogja, hogy csatlakoztasd le az USB-t és kapcsold ki/be a programozót (VP-590, 390 esetén húzd ki/be a tápot.) Kapcsold ki a készüléket majd ezután húzd ki az usb kábelt is. 3. Kapcsold be a készüléket (vagy dugd vissza a táp csatlakozót) és csak ezután dugd vissza az USB kábelt. Fontos a sorrend! Okézd le az ablakot. 4. A programozó kérni fogja, hogy csatlakoztasd újra az USB kábelt. Húzd ki és dugd be. Majd okézd le az ablakot. Ekkor mindkét led kialszik a programozón. 5. Csatlakoztasd ki/be ismét az USB kábelt és várj. Néhány másodpercen belül megkezdődik a rendszer frissítése. A végén kérni fog egy ismételt USB kábel ki/be csatlakoztatást. Ha rendben lezajlott, mindkét led világít a készüléken. 6. Indítsd újra a programozót és a szoftvert. Vélhetőleg elsőre nem fog sikerülni. Ebben az esetben kapcsold ki a programozót és indítsd újra a szoftvert. Néha nem szükséges a tápot ki/be kapcsolni, elegendő az USB kábelt kihúzni (szoftver verziótól függően változhat).


4. Feltelepítettem a programozó szoftverét, látszólag a drivert is megtalálta a rendszer, de program indítás esetén "Illegitim user id" üzenet fogad és a programozó nem működik (G540, G840)

A driver nem lett megfelelően telepítve. Windows Vista ill. Windows 7 esetén a driver telepítése nem történik meg automatikusan. Ebben az esetben a Startmenü->vezérlőpult-> Eszközkezelő menüpont alatt a programozó driverét valószínűleg kérdőjellel jelöli is a rendszer. Fel kell telepíteni a telepítő lemezen vagy a szoftver gyökér mappájában található „StgICproUSB_Installer.exe” driver telepítő fájlt.

5. Egy működő eszközből kiépítettem a kiolvasandó chipet. A programozó viszont nem hajlandó olvasni vagy épp programozni azt, holott megtalálható a támogatott eszközök között. A programozás indításakor hibaüzenet fogad (GQ), vagy a programozó egy szemléltető ábrán pirossal jelöl IC lábakat (G540, G840, Wellon, Xeltek stb). 

Több apróbb, de gyakran előforduló hiba is kiválthatja ezt. Először ellenőrizd, hogy biztos a megfelelő eszközt választottad-e ki a szoftverben. Ellenőrizd, hogy véletlen nem-e fordítva lett behelyezve a chip a programozó foglalatába, de leggyakrabban a szemmel nem látható oxidáció eltávolítása jelenti a megoldást. Minden egyes lábat finoman meg kell csiszolni, hogy minden, a tökéletes érintkezést gátló szennyezőanyag (szabad szemmel nem biztos, hogy látható) eltávolításra kerüljön. Apró, vagy sűrű lábakkal rendelkező chipek esetén (pl SOIC, PQFP stb) érdemes beszerezni egy néhány ezer forintos ultrahangos ékszertisztító berendezést. Gyógyszertári alkohollal használva, majd óvatos meleg levegős szárítást követően a sok reménytelen eset is megoldódik.
Természetesen ritka esetekben az olcsóbb kategóriás programozók esetén előfordul olyan is, hogy a szoftver ténylegesen hibásan kezeli az adott eszközt. Ez általában MPU-k esetén fordul elő pl G540, G840 ill Top programozók esetén. Ezeket általában igyekszünk jelölni az adott programozó adatlapján is, de a legfrissebb szoftver telepítése orvosolhatja ezt a problémát is.

6. UV EPROM-ot szeretnék programozni, de csak a kiolvasás sikerül. (Bármelyik programozó esetén)

Előfordulhat, hogy az EPROM nem üres. Ezek az eszközök csak UV fénnyel törölhetők. Ha már van rajtuk tartalom egy UV törlővel történő törlésig nem programozható újra. Használd a programozó üresség ellenőrzés funkcióját.
Bizonyos régebbi, nagyobb áramerősséget és feszültséget igénylő EPROM-ok esetén előfordulhat, hogy az USB port nem tud elegendő tápfeszültséget ill áramerősséget biztosítani a programozás időtartamára. Ebben az esetben általában a kiolvasás működik, de íráskor megszakad a művelet. Ha a programozó rendelkezik külső táp csatlakozóval, mindenképp térjünk át annak a használatára. Ha erre nincs lehetőség mert a programozó nem rendelkezik külső táp csatlakozóval ellenőrizzük le, hogy véletlen nem-e táp nélküli USB hubot próbáltunk használni, ill. érdemes kipróbálni egy másik USB portot is.
Bizonyos egyszerűbb programozók pl Top853 ezért nem is ajánlottak UV EPROM-ok programozására. Ha gyakran kell UV EPROM-okat programozni mindenképp külső táppal rendelkező programozót érdemes választani.

7. A programozó eddig hibátlanul működött, de a szoftver és a programozó hirtelen megbízhatatlan lett (Bármelyik programozó esetén)

Általában egyszerű szoftveres probléma okozza, melyet kiválthat egy másik feltelepített driver, szoftver, stb. Ilyenkor ajánlatos a programozót kipróbálni egy másik gépen. (Lehetőleg Windows XP legyen rajta)

8. A programozót nem látja a program (ETL, AVRISP, QL és egyéb beépített Sorosport-USB konverrel szerelt illetve tisztán Soros vagy párhuzamos portos programozók esetén

Ha a programozó szoftvere és drivere megfelelően fel lett telepítve, menj a Startmenü->vezérlőpult-> Eszközkezelő->Portok menüpontra és keresd meg az eszközöd COM port számát. A legtöbb esetben csak ezt a port számot kell megadni az eszköz saját szoftverében. pl. ETL, QL, AVRISP stb. SP200 programozó esetében nem lehetséges a szoftveren belüli port szám változtatás. Ebben az esetben lásd következő pontot.

9.   Feltelepítettem a programozó szoftverét és a hozzá tartozó drivert is. A Windows meg is találta az eszközt, de a programozó szoftvere továbbra sem látja a készüléket. (SP200, SP300 és esetleg más USB-RS232 átalakítót használó eszközök esetén)

A RS232-USB átalakítóval rendelkezők programozók esetében a Vezérlőpult-> Hardver és Hang -> Eszközkezelő részben a Portok alatt található meg a felcsatlakoztatott eszköz. Az eszköz neve után ellenőrizhető a Windows által automatikusan kiosztott COM port szám. Ha ez a szám pl. 10 vagy e fölötti érték változtasd meg egy kisebb értékre pl. 1,2 vagy 3-ra. Jobb gombbal kattints az eszköz nevére -> Tulajdonságok -> Port beállítások fül –> Speciális. 


10. Nem sikerül beüzemelni az ETL programozót. A számítógép nem látja a programozót. (ETL)

Az ETL programozók általában soros vagy párhuzamos portot használnak. ETL programozók esetén a legfontosabb, hogy csak olyan soros kábel használható amely láb-láb bekötést használ, vagyis az 1-es láb az 1-es lábra a 2-es láb a 2-es lábra stb van bekötve. Egyéb régebbi, pl egerekhez és más soros eszközökhöz használható kábelek általában nem ilyenek.

11. A programozó driverét nem sikerül Windows 7 64bit rendszeremen feltelepíteni. Hogyan tudom a programozót ezen a gépen használni? (Easypro, Top stb)

Néhány programozó esetén előfordul, hogy annak drivere 64bites rendszeren nem telepíthető fel. Windows 7 Ultimate, Professional vagy Home Premium* esetén a Microsoft honlapjáról ingyenesen letölthető Windows XP mód nevű alkalmazás telepítése szükséges. Így a meglévő Windows7-es rendszerünkön egy virtuális Windows XP gép válik elérhetővé, amire ezeket az USB-s eszközöket probléma nélkül feltelepíthetjük.
A letöltés innen érhető el: http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx
Miután kiválasztottad a rendszered és a nyelvet (Home Premium esetén lásd lejjebb) töltsd le és telepítsd mindhárom komponenst. WindowsXP mód, Windows Virtual PC és Windows XP update. Erre a Windows XP-re ugyanúgy feltelepíthető minden USB programozó mint egy ténylegesen létező Windows XP-s gépre. Indítsd el a Windows XP módot. A betöltődő XP-re telepítsd fel a programozód szoftverét. Csatlakoztasd az a számítógéped USB portjára. A fenti legördülő menükből válaszd ki az USB menüpontot és az alatt a programozódat és kattints a Csatolás gombra. A rendszer érzékeli a programozót és a szokásos módon települ a driver. Innentől kezdve már használható is a programozó Win7 64bit rendszeren is.
Tipp.: Kattints jobb gombbal az Xp start gombjára és válaszd ki a Megnyitás – All user menüpontot. Az aztalról húzd be ide a programod ikonját. Így a Win7 startmenü, Windows virtual PC, Windows XP mode alkalmazások alatt is megtalálható lesz a szoftver. Erre kattintva, az automatikusan elindul winxp módban. Töltés közben kattints jobb gombbal a Windows Xp mód tálcán található ikonjára. Itt válaszd ki az USB eszközök kezelése menüpont alatt a programozót és kattints a Csatlakoztatás gombra. Így a program úgy fog viselkedni mintha közvetlenül a Win7 alatt lenne elindítva.
*Ha Home Premium rendszert használsz, akkor a Microsoft hivatalosan nem támogatja a Windows XP mód használatát, így ha ezt a rendszert állítjuk be a Microsoft letöltési oldalán, nem is engedik letölteni azt. Viszont egy kis trükkel minden további nélkül beüzemelhető ezen a rendszeren is. Letöltés esetén itt is válaszd az Ultimate 64bit vagy Professional 64bit verziót. Ha a letöltések elkészültek indítsd el először a Windows6.1-KB958559-X64.EXE telepítőt. Ha végzett, indítsd újra a gépet. Menj vissza a a letöltött fájlokhoz és nevezd át a WindowsXPMode_hu_hu.exe fájlt WindowsXPMode_hu_hu.zip –re. Vagyis a kiterjesztését exe-ről cseréld le zip-re. Ezután egyszerűen csomagold ki az összes fájlt. Menj a kicsomagolt fájlok mappájába és a sources mappában keresd meg az xpm nevű fájlt. Ezt nevezd át ismét xpm.zip-re és csomagold ki ezt is egy külön mappába. Ezek közül a VirtualXPVHD nevű fájlra lesz szükséged. Ezt nevezd át VirtualXPVHD.vhd –ra és másold be a dokumentumok mappádba. (Ha több felhasználó is használja a gépet akkor minden fiók esetén be kell másolni ezt a fájlt az adott felhasználó dokumentumok mappájába, így minden felhasználó külön virtuális XP-vel rendelkezik majd. Ha minden felhasználó ugyanazt a vhd fájlt használja összeomlik a virtuális WinXp). Telepítsd fel a Windows6.1-KB977206-x64.exe fájlt is. Indítsd újra a gépet. Menj a Start->Windows Virtual PC menüpontra. Kattints a Virtuális gép létrehozása menüre az ablak felső sávjában. Kezdd el beállítani az XP rendszered tulajdonságait. Felhasználó név, memória (1024Mb) stb. A „virtuális merevlemez hozzáadása” rész alatt válaszd a „Létező virtuális merevlemez használata” részt és tallózd ki a dokumnetumok mappádba bemásolt VirtualXPVHD.vhd fájlt. Majd kattints a Létrehozás gombra. Ezután a Virtuális gépek ablakban megtalálható az új Windows XP rendszer. Kattints rá és már működik is…

Ha további segítség kell, nézd meg ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=Z9kcFSOwbU8

12. Feltelepítettem a programozó szoftverét, de indítás után lefagy. (Xeltek)
Ritka esetekben előfordulhat, hogy a feltelepített szoftver az indítás után lefagy. Ennek elkerülése érdekében a programozó szoftverét rendszergazdaként futtasd.

13. A programozó szoftverében kiválasztottam a programozandó eszközt, de pl a kiolvasás indításakor nem megfelelő eszköz azonosítóra (ID) hivatkozik. (Bármelyik programozó)

Ha a programozó jelzi, hogy nem megfelelő az eszköz azonosító akkor a legtöbb esetben felhasználói hiba történt. Minden esetben ellenőrizd, hogy megfelelő adaptert használsz-e, nem-e fordítva lett a chip behelyezve, nem-e nem jó helyre lett helyezve (néhány programozó esetén pl bizobnyos chipeket a többitől eltérő módon kell behelyezni pl G540, UPP628, QL2006 stb esetén.), minden láb megfelelően érintkezik-e, biztosan a megfelelő chip lett kiválasztva gyártó és típus szerint.

14. A programozó eddig tökéletesen működött, de a Windows most fel sem ismeri. Úgy tűnik a készülék meghibásodott. (Silancode ZP20e)

Az eszközt csatlakoztasd le az USB portról. Nyomd meg és tartsd nyomva a programozón található Boot feliratú nyomógombot. Csatlakoztasd ismét az USB-re és csak ezután engedd fel a gombot. Indítsd el a programozó szoftverét, mely érzékelni fogja, hogy a programozó „bootloader” módban van. A menüben kattints a Súgó -> Firmware frissítés pontra. Ha a frissítés sikerült csatlakoztasd le az eszközt az USB-ről és zárd be a programot. Majd indítsd újra mindkettőt. 


15. A programozandó AVR chiphez mellékeltek egy HEX és egy EEP fájlt. Hogy tudom ezeket az univerzális programozómmal a chipre programozni? (Bármelyik programozó)

AVR chipek esetén ha HEX és EEP fájl is rendelkezésre áll, a HEX fájl tartalmazza a program kódot, az EEP fájl pedig az EEPROM memória tartalmat. Az EEP fájl is INTEL HEX formátumú fájl. Két módon lehetséges egy chipre programozni ezt a két fájlt olyan univerzális programozón ahol a két memória tartalom (adat és EEPROM) egy tárolóban jelenik meg és látszólag nem különülnek el egymástól. Először töltsd le a chip adatlapját, hogy az adott memóriaterületek kezdő és vég címeit megkereshesd. Pl innen: www.alldatasheet.com . A legtöbb programozó az ilyen chipek kiválasztása esetén megjeleníti ezt az információt (pl Xeltek, Wellon, stb). A két fájlt úgy kell egymás után betölteni a tárolóba, hogy a megfelelő memóriaterületre essenek. Ha a programozó lehetővé teszi állítsd be, hogy új adat betöltésekor ne ürítse a tárolót! Először töltsd be a HEX fájlt. Ha az adat memória a 0000 címtől kezdődik nincs különösebb egyéb beállítani való. Ezután nyisd meg a második EEP fájlt intel HEX fájlként és az eltolást állítsd be úgy, hogy az EEPROM memória terület kezdőcímétől kerüljön a tárolóba. Ha mindkét adat a megfelelő módon belekerült a tárolóba, programozhatod a chipet. A másik megoldás akkor szükséges ha a programozó nem teszi lehetővé az adat betöltéskori tároló ürítés kikapcsolást. Ekkor a HEX fájlt megnyitva programozod fel a chipet. Ezután nyisd meg az EEP fájlt egy üres tárolóba. Az eltolás értéket természetesen ismét állítsd be. Az automatikusan elvégzendő műveletek közül a törlést vedd ki (ha be lenne alapértelmezés szerint állítva pl. G540, G840). Programozd fel a második tároló tartalmat is.

16. Használt NAND flasht szeretnék programozni. A programozó hibátlanul kiolvassa, de a programozás nem indul el. (Xeltek)
Használt NAND flash chipek programozása előtt érdemes külön műveletben elvégezni a törlést. Ha az üresség ellenőrzés is rendben van, csak ezután végezd el a programozási műveletet. Ritka esetben, a törlés után a programozó újraindítása is szükséges lehet. 

17. GQ-3x ill. GQ-4x programozót szeretném Windows8 alatt használni, de digitális aláírás nélkül sajnos nem sikerül a drivert feltelepíteni. Használható ez a programozó Windows8 alatt? Ha igen, hogyan? (GQ3x, 4x programozók, de más csak Win7 driverrel rendelkező programozók esetén is működhet)
Igen, használható ez a programozó Windows 8 alatt. A driver telepítése előtt ideiglenesen ki kell kapcsolni a digitális aláírás ellenőrzést. Nyissuk meg a Beállítások panelt (Windows+I) -> Klikkeljünk a Főkapcsolóra majd a Shift billentyűt lenyomva az Újraindításra. -> A rendszer által felajánlott lehetőségek közül válasszuk a Hibaelhárítást majd a Speciális lehetőségeket -> Klikkeljünk az Indítási beállításokra majd az Újraindítás gombra -> A megjelenő ablakban üssük le a 7 (Az illesztőprogram-aláírás megkövetelésének letiltása) billentyűt. –> Ezután telepítsd a drivert. 

18. A TNM5000 programozó driverét feltelepítettem. A Windows először tökéletesen felismerte, de amikor egy behelyezett IC-t megpróbálok kiolvasni, USB hibával megáll a programozó. Sőt néha a programozó felcsatlakoztatása után a Windows nem is tudja a megfelelő USB drivert betölteni és nem használható a programozó (TNM5000; TNM2000)
Ellenőrizd, hogy hová telepítetted a programozó szoftverét! Ez a jelenség akkor jelentkezik ha nem az alapértelmezett helyre telepítetted a programozó szoftverét és nem tudott megfelelően lefutni a driver telepítése. Ezért ha más útvonalat adtál meg a telepítés során, távolítsd el a szoftvert és telepítsd az alapértelmezett helyre. Néhány esetben előfordulhat, hogy az USB porton nem elegendő a feszültség ill. áramerősség. A programozóra külső tápegységet (9VDC; polaritás nem számít) kell csatlakoztatni. 

19. A programozó szoftverét Windows10-re (vagy Windows 8-ra) telepítettem. A rendszer megtalálja a drivert, de nem engedi azt telepíteni mert nem rendelkezik aláírással. (TNM, G540, G840, stb)

A driver telepítésének idejére le kell tiltani az illesztőprogram-aláírás megkövetelést. A Shift nyomvatartása mellett kattints a Start menüben az újraindítás menüpontra. Ezután Hibaelhárítás -> Speciális lehetőségek -> Indítási beállítások -> Újraindítás

Újraindulás után a a menüben nyomd meg a ‘7' vagy 'F7' gombot, vagyis válaszd a 'Az illesztőprogram-aláírás megkövetelés tiltás’ menüpontot. Ezután telepítsd az eszköz driverét. 

20. A programozó szoftverét Windows10-re (vagy Windows 8-ra) telepítettem. A rendszer megtalálja a drivert, de nem megfelelően azonosítja azt és nem működik megfelelően a programozó. (Top, GQ, STG)

A driver telepítésének idejére le kell tiltani az illesztőprogram-aláírás megkövetelést. A Shift nyomvatartása mellett kattints a Start menüben az újraindítás menüpontra. Ezután Hibaelhárítás -> Speciális lehetőségek -> Indítási beállítások -> Újraindítás. Újraindulás után a a menüben válaszd a ‘7. Az illesztőprogram-aláírás megkövetelés tiltás’ menüpontot.

Ezután telepítsd az eszköz driverét pl Top esetén a C:\Topall_ver8\Driver\ mappában található 'Load_Usb.bat' fájl futtatásával, (mindenképp rendszergazdaként futtasd és engedd, hogy a rendszer feltelepítse a drivert, majd indítsd újra a számítógépet), vagy az eszközkezelőben tallózd ki a megfelelő drivert tartalmazó mappát.

21. A programozó felcsatlakoztatása után a Windows tévesen azonosítja az eszköz drivert és pl. 'USB-Serial USB' eszközként azonosítja azt. A programozóhoz van megfelelő driver, de a Windows nem hajlandó azt feltelepíteni. Az eszköz eltávolítása után is automatikusan betölti a nem megfelelő drivert. (Top)

Menj a Vezérlőpult-> Hardver és Hang -> Eszközkezelő részbe a Portok alatt tévesen telepített eszközre kattints jobb gombbal. Ilesztőprogram frissítése ->  Illesztőprogram keresése a számítógépen -> Választás a számítógépen található illesztprogram-listából. -> Saját lemez -> Tallózd be az eszköz drivereit tartalmazó mappát, majd a felugró ablakban válaszd ki a megfelelő drivert. Ha a driver nem települ (Win10) mert nem rendelkezik aláírással, olvasd el a 20. pontot. 

22. Flash chip programozásakor (pl. 29F800BB) a kiolvasás és törlés működik rendesen, de a programozás megáll vagy az első bájtnál vagy valahol később. (GQ)

Programozás indítása előtt a szoftverben, a kép jobb oldalán, az eszköz helye ablak alján be kell jelölni az 'Ideiglenesen felold' opciót.